FAQ

Cine esti?

Un om, sper. Detalii la www.everspike.wordpress.com/despre/

Despre ce e site-ul asta?

Site-ul este unul de fansub.

Ce e aia „fansub”?

Inseamna subtitrari pentru anime-uri, facute de catre fani, care sunt gratis.

Ce e ala anime? Ba da complicat e…

„Anime” este conceptul de desene animate al japonezilor, se caracterizeaza prin dinamica miscarii, desene artistice si multa, multa imaginatie. Pot cauza dependenta!

Pare interesant, da’ zi mai multe.

Eu fac subtitrari pentru anumite anime-uri, cele care imi plac mie cel mai mult si care nu sunt subtitrate de altii, totusi subtitrarile mele nu sunt ca cele de la TV. Subtitrarile mele sunt scripturi .ass, mai multe detalii mai jos. Deasemenea fac si encoding-uri, si aici detalii mai jos.

Ce e aia script .ass?

Este o subtitrare de o inalta calitate care este animata si are mai multe fonturi (stiluri de scris)  intr-un singur anime. Calitatea ei este superioara deoarece poate fi cumulata cu fisierul video  intr-unul singur si deasemenea este facuta de tineri, ceea ce asigura un limbaj modern, si o traducere a expresiilor foarte exacta si relevanta pentru limba Romana.

Encoding, ce e aia?

Este o operatie  facuta cu ajutorul unui soft, prin care se schimba tipul fisierului, si deci calitatea, compresivitatea lui si raportul calitate, volum. Cel mai bun raport este asigurat de codecul: x264 cunoscut si ca H264/AVC, toate episoadele noastre sunt in acest format pentru a asigura cea mai buna calitate pentru voi, cei care urmariti episoadele noastre.

Ce folosesti ca sa faci subtitrarile astea?

In primul rand rabdare, apoi timp si in cele din urma programe, soft-uri care fac toate aceste manevre pentru mine, adica combinarea subtitrarilor cu fisierul video proces numit muxare. Acesta fiind de fapt ultimul proces, precedandul sunt procesele de: titrare a episodului, encoding in varianta HD si SD, taierea reclamelor si prezentarilor promotionale, muxare, crearea fisierului torrent, uploadarea lui pe nyaatorrents, si in sfarsit uploadarea lui pe zomgupload, pentru direct download (cunoscut pe acest site ca: DDL).

Ce este un fisier .torrent?

Este un mic fisier metadata. Metadata se refera la continutul fisierului .torrent, el contine informatii despre datele pe care vrei sa le downloadezi, nu datele insasi. Clientul tau BitTorrent (practic un serviciu peer-2-peer, se poate folosi cu programe ca uTorrent sau BitTorrent, Vuze, BitComet, browser-ul Opera are serviciul inclus, si altele) are nevoie de fisierul .torrent pentru a se conecta cu tracker-ul (vezi mai jos) si a downloada insasi datele de care esti interesat.

Ce sunt seeds (in romana=seminte, vlastare; romanii se refera la ele ca seed-uri – desi e incorect) ?

Un seed/O samanta este un client/persoana care are o copie completa de date a respectivului torrent. Odata ce clientul tau BitTorrent termina de downloadat, va ramane „deschis”/”valabil” pana cand apesi butonul de finish/incheiere (sau il inchizi). Proces cunoscut ca seed sau seeding (seeding=plantare). O persoana poate fi de asemenea cunoscuta ca un seed odata ce termina de downloadat si ii permite clientului BitTorrent acest lucru.

Ce sunt leechers (in romana=lipitori, obiect absorbant, scurgere, scapare; ceva ce suge / absoarbe) ?

Un leecher/ O scurgere este un client/persoana care downloadeaza in acel moment datele unui torrent. Un leecher nu are intregul fisier, in acest caz este numit seed.

Ce este un tracker (in romana=urmaritor, cautator de urme, calauza) ?

Un tracker BitTorrent este un serviciu de pe internet care ajuta si usureaza comunicarea intre clientii BitTorrent. Cand deschizi un fisier .torrent, computerul tau/dispozitivul cu care il deschizi, contacteaza tracker-ul si ii cere o lista a seed-urilor si leecher-ilor la care sa se conecteze.

Mai am intrebari, ce fac?

Ghici, pai le adresezi la comment-uri sau imi trimiti un mail la: i_stefan_vlad@yahoo.com sau istv@mail.com sau istv_monk@yahoo.com sau ma adaugi in lista ta pe mess: i_stefan_vlad.


Lasă un comentariu